12-09-2011

Ford Racing Onthult Focus ST-R Op Autosalon Van Frankfurt; Ford Breidt Mondiale Autosportstrategie Uit:

Uitbreiding mondiale ontwikkelingsstrategie autosport leidt tot debuut gloednieuwe raceauto Ford Focus ST-R in Frankfurt
In wereldwijd samenwerkingsverband ontwikkelde wedstrijdauto op basis van Focus ST klaar voor de start en als productiemodel leverbaar – technologisch gebaseerd op mondiaal ontwikkelingsprogramma voor Focus-raceauto's
Snelle, wendbare Focus ST-R bedoeld voor professionals, amateurs en autosportliefhebbers
Ford toont in Frankfurt ambitie in autosport verder met all-wheel-drive Fiesta RS WRC en met debuut van nieuwe generatie Formula Ford, aangedreven door EcoBoost-motorFRANKFURT – De sportieve Focus ST maakt tijdens de Autosalon van Frankfurt zijn internationale debuut als productiemodel. Maar Ford introduceert tegelijkertijd in Europa ook een speciale, productiegebaseerde raceversie: de Focus ST-R.

Ondanks zijn sterke gelijkenis met de sportieve Focus ST, is de Focus ST-R door Ford Racing in Noord-Amerika speciaal gebouwd als wedstrijdauto. De Focus ST-R is uitgerust met een sterke 2.0-liter EcoBoost-motor, een door de FIA voorgeschreven rolkooi, een verbeterd remsysteem en speciale wielophanging voor raceauto's.

De nieuwe wedstrijdauto komt binnenkort beschikbaar voor raceteams, in eerste instantie in Noord-Amerika, en zal in een aantal kampioenschappen uitkomen.

Ingenieurs van Ford Racing hebben, met technische ondersteuning van de Ford Global Performance Vehicles group, de nieuwe Ford Focus ST-R zo geconstrueerd, dat het model in een groot aantal verschillende kampioenschappen kan uitkomen, waaronder Grand-Am ST, World Challenge TC en Canadian Touring Car Series. Ford hoopt dat de auto ook deelneemt aan belangrijke Europese kampioenschappen en beroemde wedstrijden zoals de 24 uur van de Nürburgring.De verwantschap met de nieuwe sportieve wegauto Focus ST is geen toeval.

“De Focus en de nieuwe Focus ST zijn van meet af aan bedoeld voor de echte autoliefhebber,” vertelt Jost Capito, director of Global Performance Vehicles and Motorsport Business Development. “Het wegmodel van de Focus beschikt in zijn categorie over de beste remmen, wegligging en aandrijving, en het design en de functionaliteit van de verschillende voertuigsystemen hebben ons in staat gesteld om een internationale technische specificatie te ontwikkelen voor teams die op rendabele wijze de nieuwe Focus als wedstrijdauto willen gebruiken. Ford Racing in Noord-Amerika heeft de nieuwe Focus ST-R ontwikkeld. Het is een prachtig voorbeeld van hoe een geweldige productieauto kan leiden tot een raceauto voor liefhebbers van autosport.”

De Focus ST-R is in eerste instantie goedgekeurd voor deelname aan toerwagenraces in de Verenigde Staten en Canada en kan binnenkort bij Ford-dealers in Noord-Amerika worden besteld door ervaren beroeps- en amateurrijders, maar ook door liefhebbers van raceauto's. Ford wil de beschikbaarheid in de toekomst uitbreiden naar meer regio's.“Het is geweldig dat we de Focus ST-R van conceptauto tot wedstrijdauto hebben kunnen ontwikkelen voor liefhebbers in Noord-Amerika en mogelijk ook in andere delen van de wereld,” aldus Jamie Allison, director, Ford Racing. “Eerdere kant-en-klare raceauto's die wij voor de verschillende Noord-Amerikaanse kampioenschappen hebben ontwikkeld, zijn een groot succes gebleken. Wij hopen dus dat de ST-R de eerste auto zal zijn voor internationale kampioenschappen. Het is het eerste product van onze internationale platformstrategie en ons technisch-ondersteuningsprogramma voor wedstrijdversies van de Focus en de Fiesta.

“Dit is een kant-en-klare wedstrijdauto waarmee, met enkele kleine aanpassingen, overal ter wereld met succes aan wedstrijden kan worden meegedaan. En het laat de doorlopende samenwerking zien tussen Ford Racing en onze Performance Vehicles development group.”

“Aangezien de Focus ST-R een op een productiemodel gebaseerde raceauto is, is hij zoveel mogelijk uitgerust met standaard carrosseriepanelen en productieonderdelen,” aldus Allison. “Wie een Focus ST-R koopt, krijgt een kant-en-klare wedstrijdauto die alleen nog maar moet worden voorzien van communicatieapparatuur en teamstickers om aan de start te kunnen verschijnen. Enkele gerenommeerde teams hebben reeds bijzondere interesse getoond voor deze auto."

Voor Noord-Amerikaanse consumenten is de Ford Focus ST-R de nieuwste aanwinst in een lange reeks kant-en-klare raceauto's die het bedrijf op de markt heeft gebracht, zoals de Mustang FR500C, de Mustang FR500S, de Mustang Cobra Jet,de Boss 302R en de Boss 302S. De ST-R en de sportieve Focus ST zijn duidelijk aan elkaar verwant.

De ontwikkeling van de Focus ST-R leidt er ook toe dat er een reeks Ford Racing-onderdelen beschikbaar komt voor rijders en liefhebbers overal ter wereld.

Welke rol speelt de Focus in de wereldwijde autosportstrategie van Ford?
Het debuut van de Focus ST-R in Frankfurt maakt deel uit van de ambitieuze plannen die Ford koestert op autosportgebied, nu de bedrijfsstrategie ter ondersteuning van sportieve ontwikkelingen voor enkele mondiale autoplatforms vorm begint te krijgen. Ford past zijn expertise op het gebied van ontwikkeling en constructie toe op modellen als de Focus ST-R met als doel een even succesvolle wedstrijdauto te ontwikkelen als de Fiesta, dat is in de RallyCross en de X Games.“De sportieve modellen die wij ontwikkelen, zijn gebaseerd op onze mondiale modelplatforms. Deze benadering passen wij ook toe in de autosport,” zegt Capito. “Wij willen onze constructie-expertise op het gebied van raceauto's aanwenden om onze producten beschikbaar te stellen aan raceteams en rijders overal ter wereld. De Focus ST-R is hiervan het laatste bewijs van deze visie.”

De ontwikkeling van de race-uitvoering van de Focus – een belangrijk element in de nieuwe internationale autosportstrategie van Ford – is gebaseerd op internationale S2000-voorschriften. De Focus ST-R betekent een impuls voor het initiatief van Team Aon in het British Touring Car Championship en waarin een rol is weggelegd voor de nieuwe Focus.

Zowel de auto van Team Aon Focus BTCC als de nieuwe Focus ST-R vormen het bewijs voor een ambitieuze, internationale strategie waarmee Ford privé-teams wil helpen om zich op alle niveaus met de concurrentie te meten.

Ford heeft zijn internationale ontwikkelingsprogramma voor de autosport vorig jaar geïntroduceerd. De kern ervan bestaat uit technische ondersteuning voor privé-teams die voor Ford hebben gekozen en die gebruikmaken van aantrekkelijk geprijsde, concurrerende producten.

“We zijn blij met het snelle succes dat Team Aon in de BTCC heeft geboekt en hopen dat de ST-R binnenkort overal ter wereld op de circuits actief zal zijn," zegt Capito. "We verwachten dat de ST-R mondiaal succesvol zal zijn en zo zal bijdragen tot de reputatie die de Focus reeds heeft opgebouwd op circuits en onverharde wegen.”Fiesta profiteert mee
Capito is van mening dat het toenemende succes van de Fiesta in de autosport eveneens te danken is aan de unieke internationale strategie van Ford.

De Fiesta Rallycross, die wordt aangedreven door een 2.0-liter Duratec Ford-motor met een vermogen van meer dan 500 pk, is eveneens een voorbeeld van de internationale autosportstrategie van Ford. De Fiesta Rallycross doet mee aan de Global Rallycross Championship, European Rallycross Championship en de X Games.

Dit jaar heeft Ford met de Fiesta een dominante rol gespeeld in de eerste editie van de Global RallyCross Championship, met titels in de merken- en rijdersklassementen. Fiesta-rijders Tanner Foust en Marcus Gronholm zijn als eerste en tweede geëindigd in het algemene GRC-kampioenschap en hebben ook de individuele SuperRally en RallyCross op hun naam geschreven. Bij de X Games 17 vorige maand in Los Angeles, werden de plaatsen op het RallyCross-podium ingenomen door Fiesta-rijders Brian Deegan, Foust en Gronholm. Het was de derde keer op rij dat de Fiesta op de X Games de Rally won.

Meer spectaculair autosportnieuws in Frankfurt
Twee begrippen uit de autosport zullen eveneens aanwezig zijn in Frankfurt:

Ford keert ook terug naar de basis van de autosport in de vorm van een nieuwe generatie Formula Ford, een internationale éénzitter die wordt aangedreven door een op een productiemodel gebaseerde Ford EcoBoost-motor en die voldoet aan de recentste veiligheidsvoorschriften van de FIA. Het is een nieuwe benadering voor een formule die al meer dan 40 jaar als kweekvijver geldt voor wereldkampioenen.
De succesvolle Ford Fiesta RS World Rally Car van het Ford Abu Dhabi World Rally Team komt ook langs op de Ford-stand in Frankfurt. De teamrijders Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen en hun teamgenoten Jari-Matti Latvala en Miikka Anttila nemen met hun Fiesta RS WRC deel aan het FIA World Rally Championship, de internationale topklasse op rallygebied. Ook de wereldberoemde Amerikaanse Gymkhana-ster Ken Block neemt met een Fiesta RS WRC van het door Ford gesteunde Monster World Rally Team deel aan het World Rally Championship.

Bron | Ford Nederland | Media Ford

terug naar Focus ST    terug naar Autoshows      terug naar begin